Informatique légale

Getuige van een expert: Forensisch onderzoek van de spelconsole

Posted by admin

Invoering:

In het huidige gemiddelde huis zijn er veel potentiële bronnen van digitaal bewijs, van de voor de hand liggende pc’s en mobiele telefoons voor thuis tot de minder gebruikelijke ‘pen-drives’ en PDA’s. Ze zijn allemaal onderworpen aan uitgebreid onderzoek door mensen die betrokken zijn bij het juridische proces en academici, aangezien is aangetoond dat hun eigendommen forensische waarde hebben. Tot dusverre is er relatief weinig bewijs van onderzoek naar de forensische eigenschappen van moderne spelconsoles.Als we bedenken hoe ze op een steeds meer ‘pc-achtige’ manier kunnen worden gebruikt, is dit een gebied dat aanzienlijke hoeveelheden gegevens met bewijskracht kan opleveren in strafrechtelijke of civielrechtelijke procedures.

Computerforensisch onderzoek is een relatief nieuwe discipline die elementen van recht en informatica combineert om gegevens van computersystemen, netwerken, draadloze communicatie en opslagapparatuur te verzamelen en te analyseren op een manier die toelaatbaar is als bewijsmateriaal in een rechtszaal. Spelconsoles bieden nu het soort gegevens dat forensische analyse kan ondergaan door de toevoeging van geheugen (zowel intern als extern) dat in staat is om gegevens te ‘opslaan’ die verder gaan dan alleen informatie over computerspellen.

Met de toevoeging van opslagmogelijkheden die verder gaan dan eenvoudige gamegegevens (dwz harde schijven die muziek, video, afbeeldingen enz. Kunnen opslaan), kunnen gameconsoles ‘web’-functionaliteit gebruiken en zullen daarom waarschijnlijk zowel’ permanente ‘als’ vluchtige gegevens ‘genereren met forensische waarde. Met een toenemende hoeveelheid mediafunctionaliteit worden gameconsoles ‘entertainmenthubs’ binnen het gemiddelde huishouden.

De machines die het meest waarschijnlijk bruikbare forensische gegevens leveren, zijn de Xbox360 en PS3 en vanwege hun prevalentie in huizen (gecombineerde verkoopcijfers voor het VK zijn ongeveer zes miljoen stuks) zijn dit de machines waarvan een gebruikspatroon vergelijkbaar zou zijn met gemakkelijker geaccepteerd. bronnen van forensische gegevens (dwz thuiscomputers).

Microsoft Xbox 360:

Deze gameconsole kan externe geheugenkaarten ondersteunen voor gamegegevens en mediaopslag, maar deze worden niet vaak gebruikt vanwege de kleine afmetingen (zowel fysiek als qua gegevenscapaciteit). Het meest gebruikte geheugen voor de Xbox360 wordt geleverd in de vorm van een afneembare harde schijf, variërend in grootte van twintig gigabyte tot tweehonderdvijftig gigabyte (waardoor grote hoeveelheden opgeslagen muziek, video’s, foto’s enz. Mogelijk zijn) en is essentieel om online functionaliteit op de machine. Op een ongewijzigde machine verwijst deze onlinefunctionaliteit naar ‘Xbox live’, de dienst voor online multiplayer-gaming en digitale media die wordt beheerd door Microsoft. Met deze service kunnen gebruikers:

• Download inhoud van Xbox live

• Meld u aan bij sociale netwerk- en mediadiensten zoals Facebook, Twitter, Zune en Last.fm en werk deze bij

• Mensen toevoegen aan ‘vriendenlijsten’ voor gamen en / of communicatie

• Stuur (ongevraagde) tekst- / foto- / spraakberichten naar andere gebruikers

Veel van de functies die op de console worden uitgevoerd, hebben een tijd en datum die wordt toegewezen aan wanneer de functie werd uitgevoerd (of in ieder geval wanneer deze voor het laatst werd geopend of gewijzigd); dit kan mogelijk een bevestiging zijn van de locatie van een verdachte op een bepaald tijdstip. De communicatie die mogelijk is door het gebruik van het Xbox Live-berichtensysteem kan bewijs leveren van illegale activiteiten, aangezien berichten automatisch tot 30 dagen worden opgeslagen voordat ze uit het systeem worden verwijderd, maar alle berichten die via Xbox Live worden verzonden, worden bewaard op Microsoft-servers en kunnen op elke console worden hersteld. het gebruikersprofiel is aangemeld, waardoor elke vermelding van een misdrijf in een tekst- of audiobericht mogelijk kan worden opgevraagd door een ervaren onderzoeker.

De functionaliteit van de Xbox360 kan worden uitgebreid door de interne onderdelen te wijzigen zodat illegaal gedownloade software (piraterij) kan worden afgespeeld of een besturingssysteem zoals Linux kan worden geïnstalleerd en een Xbox360 in staat stellen om bijna alle functies van een pc (en bijbehorende gegevens registratie van activiteit)

• Volledige toegang tot internet (meer dan alleen Xbox Live)

• E-mail

• Chatlogboeken

• Illegale spellen

Een belangrijk detail om op te merken is dat, in ieder geval van buitenaf, een gemodificeerde console en een ongewijzigde console er precies hetzelfde uit kunnen zien. Hoewel het waar is dat sommige leden van de ‘modding’-gemeenschap ervoor kiezen om verschillende case-aanpassingen toe te passen op hun consoles, doen velen dat niet, en daarom kan de console worden aangezien voor een standaardapparaat.

Sony Playstation 3:

De PS3 is vergelijkbaar met de Xbox360 in termen van potentiële forensische levensvatbaarheid. Grote hoeveelheden digitale media kunnen op de harde schijf worden opgeslagen en het PlayStation Network (vergelijkbaar met Xbox Live) stelt gebruikers in staat om op dezelfde manier berichten te verzenden als met de Xbox360.

Er zijn twee belangrijke verschillen tussen deze consoles: ten eerste heeft de PS3 volledige internetbrowser ‘direct uit de doos’, zelfs een ongewijzigde PS3 zou meer bruikbare gegevens bevatten in termen van internetzoekgeschiedenis, downloads enz. Op zowel de harde schijf. en de ‘data cache’ van het systeem. Ten tweede was het mogelijk om besturingssystemen van derden op de PS3 te installeren zonder enige aanpassing aan het systeem om dit mogelijk te maken; dit is momenteel in geschil bij de Amerikaanse rechtbanken, aangezien deze functie door Sony is verwijderd om softwarepiraterij op de machine te helpen voorkomen. Hoe dan ook, het installeren van een tweede besturingssysteem (voor welk doel dan ook) is nog steeds mogelijk, waarvoor nu enige aanpassing van de harde schijf nodig is om deze functie mogelijk te maken, waardoor de PS3 bijna alle functionaliteit van een pc heeft.

Bewegingscontrole – Move & Kinect:

In de laatste maanden van 2010 is er nieuwe functionaliteit toegevoegd aan de PS3 (Move) en de Xbox360 (Kinect), ‘Motion Control’. Met behulp van camera’s en bewegingsregistratiesoftware kan de console de lichaamsbeweging van de gebruiker interpreteren en ‘in de game’ repliceren. Uit bewijskundig oogpunt levert dit een ander type gegevens op dat van een spelconsole kan worden verzameld, praktisch gezien vergroot dit de reikwijdte van de gegevens die op deze machines zijn opgeslagen. De camera’s worden feitelijk gebruikt om de gebruiker van de motion control-software op te nemen op bepaalde punten van game-activiteit deze kan worden opgeslagen, dit kan worden misbruikt en gebruikt om video’s van minderjarige kinderen of obscene video’s via Xbox live te verzenden. De video’s kunnen ook worden gebruikt om verdachten vast te leggen die betrokken zijn bij criminele activiteiten, waarbij de video’s een datum en tijd hebben, analyse kan een locatie bepalen, waardoor de geldigheid van de bewering van een verdachte met betrekking tot hun locatie op het moment van een overtreding wordt bevestigd of weerlegd. .

Nintendo wii:

De Nintendo Wii heeft momenteel hogere verkoopcijfers dan de Xbox360 en PS3 samen. Het wordt gezien als een spelconsole voor ‘niet-gamers’ en heeft lagere technische specificaties dan zijn beide concurrenten, waardoor het minder geschikt is voor modificatie, hoewel er nog steeds gegevens met forensische eigenschappen uit kunnen worden gehaald. De Nintendo Wii kan gebruikmaken van een first-party op Opera gebaseerde webbrowser; bladwijzers blijven behouden en zijn wellicht het vermelden waard. De Wii houdt ook een dagelijks logboek bij van het systeemgebruik en houdt ook een lijst met toegevoegde vrienden bij, evenals de berichten die deze vrienden hebben verzonden. Ook vermeldenswaard is dat afbeeldingen kunnen worden verzonden via het berichtensysteem van de speler, die vervolgens worden opgeslagen in de flash-opslag van het systeem of op een externe SD-kaart (geheugen). Zoals het geval is met de meeste moderne consoles, zijn er verschillende distributies van Linux geporteerd naar het systeem (Wii Linux), wat betekent dat het op dezelfde manier kan worden gebruikt als elke desktop-pc en als zodanig moet worden behandeld.

Sony PlayStation Portable (PSP):

Een draagbaar spelapparaat kan worden gedefinieerd als een spelsysteem dat klein genoeg is om buitenshuis mee te nemen en op batterijen werkt. Hoewel draagbare game-apparaten niet zo krachtig zijn als een console, hebben ze sinds hun begindagen aanzienlijke vooruitgang geboekt in de stroomvoorziening en kunnen ze nu functies bevatten die vergelijkbaar zijn met die van PDA’s. De PlayStation Portable kan worden gebruikt om toegang te krijgen tot internet, afbeeldingen en films op te slaan en kan worden aangepast om besturingssystemen van derden uit te voeren, daarom kunnen forensische gegevens worden hersteld uit het geheugen en de ‘gegevenscache’.

Nintendo DS / DSi / 3DS:

Alle Nintendo DS-apparaten kunnen ad-hoc draadloze verbindingen met andere apparaten tot stand brengen om een ​​speler-naar-speler-chatprogramma genaamd Pictochat te gebruiken. Pictochat is in het verleden door roofdieren gebruikt om kinderen naar zich toe te lokken. De DSi heeft een SD-kaartlezer, die kan worden gebruikt om illegale materialen te verbergen. De DSi bevat ook een 0,3 megapixel camera die afbeeldingen kan opslaan op zijn interne flash-RAM of SD-kaart.

Game Console Forensics in de echte wereld:

Ter illustratie zijn hier een paar voorbeelden uit de echte wereld van misdaden waarbij gameconsoles betrokken zijn, hopelijk illustreert dit de noodzaak om gameconsoles net zo grondig te onderzoeken als meer traditionele computerforensische doelen.

Een voorbeeld van gameconsoles die op dezelfde manier worden gebruikt als een pc en bruikbare forensische gegevens verstrekken, is een incident dat plaatsvond in augustus 2010 in de VS, waarbij werd ontdekt dat een Xbox Live-gebruiker in Florida om naaktfoto’s van een 10 -jarige jongen die ook de Xbox Live-berichtenservice gebruikt. Officieren vonden de beklaagden Xbox 360, twee computers en een flashdrive terug en ontdekten zestien kinderpornografische afbeeldingen van verschillende jongens.

Folsom Police Detective Andrew Bates verklaarde dat “ ouders moeten beseffen dat spelsystemen zoals Xbox en PlayStation, wanneer ze zijn verbonden met internet, kunnen worden gebruikt als andere technologie, zoals een computer of telefoon; gebruikers kunnen met elkaar praten, sms’en of foto’s verzenden , waardoor deze systemen een andere potentiële bedreiging worden. “

Nuttige gegevens die van Xbox Live konden worden hersteld, werden gevonden in een zaak waarin een man zich overgaf aan de politie nadat hij een getuige tegen hem had bedreigd in een lopend strafrechtelijk onderzoek, hij werd beschuldigd van het knoeien met een getuige, het intimideren van een getuige en twee keer mate van intimidatie.

Er zijn gedocumenteerde gevallen van ongevraagde onfatsoenlijke afbeeldingen die via Xbox Live en PlayStation Network werden verzonden, hier kregen een paar een bericht van een onbekende gebruikersaccount, bij het openen ontdekte het dat het een onfatsoenlijke afbeelding van een jonge jongen bevatte en nam onmiddellijk contact op met de politie. Een onderzoek zou de tijd en datum kunnen bepalen waarop deze afbeelding is ontvangen en of de gebruiker die de afbeelding heeft ontvangen hierom heeft verzocht door eerdere berichten op te halen.

Bij een ander incident haalde een PS3-gebruiker een 11-jarig meisje over om hem naaktfoto’s van zichzelf te e-mailen (die hij vervolgens doorstuurde naar contacten in andere Amerikaanse staten). Er werden geen andere apparaten gebruikt om deze misdrijven te plegen en zouden mogelijk onontdekt blijven in een gewoon onderzoek.

Bij een andere gelegenheid wordt een man beschuldigd van het verzorgen van verschillende jonge meisjes via Xbox Live; dit werd aan het licht gebracht door de ontdekking van een mobiele telefoon en het herstel van Xbox360-gegevens.

Gezien de talloze manieren waarop gameconsoles onderzoekers nu bruikbare forensische gegevens kunnen bieden, is het van cruciaal belang dat de potentiële voordelen van forensisch onderzoek van speelautomaten volledig worden begrepen, en bovendien dat advocaten – of het nu gaat om vervolging of verdediging – zoek een getuige-deskundige met de nodige vaardigheden om hun zaak te ondersteunen. Het is mogelijk om de soorten overtredingen te begaan die doorgaans worden geassocieerd met een pc op een speelautomaat en het is mogelijk om gegevens van gelijke betekenis op te halen bij een speelautomaat. Daarom moet een correcte inbeslagname en onderzoek naar deze apparaten dezelfde prioriteit hebben als andere digitale opslag- en communicatieapparatuur.

Leave A Comment